Wist je dat één op de acht Nederlanders last heeft van burn out klachten? Burn out is een vorm van langdurige vermoeidheid die veroorzaakt wordt door stress op het werk. Burn out kan ervoor zorgen dat je langdurig uit de running bent, dus waarom zou je niet effectief je (beginnende) burn out aanpakken met een coach in Amsterdam?

Wat zijn de symptomen?
Burn out wordt gekenmerkt door de volgende symptomen:

  • Emotionele uitputting
    Deze emotionele uitputting wordt veroorzaakt door de voortdurende ervaring van werkstress zoals hoge werkdruk en lastige confrontaties met collega’s of klanten. Dit resulteert in gevoelens van ‘leeg zijn’, oftwel je hebt het gevoel ‘op te zijn’. Dit uitputtende gevoel kan zich zowel mentaal alsmede fysiek uitten.

  • Distantie ten opzichte van het werk
    Dit symptoom karakteriseert zich door verminderde betrokkenheid bij het werk, het bedrijf, collega’s en/of klanten. Dit terugtrekgedrag kan verklaart worden door een poging van het lichaam om zichzelf te beschermen door psychisch afstand te nemen.

  • Gevoel van verminderde competenties op het werk
    Dit kenmerk houdt in dat men het gevoel heeft tekort te schieten op het werk, waardoor men gaat twijfelen aan de eigen kwaliteiten en vaardigheden.

Wanneer heb je meer kans op een burn out?
Uit onderzoek blijkt dat demografische variabelen, zoals sekse of leeftijd, en persoonlijkheid maar een kleine rol spelen in het ontstaan van burn out. Echter wel is aangetoond dat alleenstaanden, mensen met een hoge controlebehoefte en mensen met een perfectionistische houding een groter risico lopen om een burn-out te krijgen. De grootste voorspeller van burn out blijkt werkbelasting te zijn. Als je als werknemer hoge werkbelasting ondervind, ligt dat niet alleen aan de hoeveelheid werk die je moet verrichten maar ook aan de manier waarop het georganiseerd en ondersteund wordt. Bovendien is het belangrijk om onregelmatigheden in het werk te verminderen, aangezien deze de cognitieve belasting verhogen en een oorzaak zijn van conflicten en irritaties.

Burn out verminderen met coaching Amsterdam
Het is verstandig burn out symptomen tijdig in te zien, voordat je daadwerkelijk weken of maanden uit de running bent.  Maar alleen realisatie is natuurlijk niet voldoende, burn out is een serieuze aandoening waar u tezamen met coaching daadwerkelijk wat aan kunt doen. Bij burn out coach Amsterdam krijgt u de regie weer terug over uw (werk)leven door ervoor te zorgen dat lichaam en geest zich kunnen herstellen en je weer je eigen krachten leert inzien.

Wil je een traject starten?